Trots Rhenen , , rhenen@trotsnl.nl http://rhenen.trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Het slotdebatDe letterlijke teksten van het slotdebat

Slottekst:

Stel je wilt als VVD t/m D66 een groen-links regeerakkoord schrijven en stel je vindt aan het einde van de regenboog een pot met 60 miljard, dan zou je denken 30 miljard voor links en 30 miljard voor groen. Maar nee 60 miljard voor schier nutteloze groene hobby's NUL voor links.
Dus  is er nu veel te weinig geld voor wonen, lastenverlaging, defensie, politie, zorg, AOW verhoging en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Wij, Trots BBB Bondgenoot, zijn écht rechts en in het huidige politieke landschap betekent dat dat je wilt dat je zuurverdiende belastinggeld uitgeven worden aan eerste levensbehoeften i.p.v. aan linkse hobby's.
Nu denk je misschien 'dat is geen gemeentepolitiek', maar vergis je niet, het huidige kabinet Klaver 1 besteed 25 miljard (dat is dus € 3000 per werkende Nederlander) aan gebakken lucht, dat kunnen we heel veel beter besteden.
Dus, wil je een woning, je rekeningen kunnen betalen én wil je dat je ouders en kinderen de zorg krijgen waar ze recht op hebben stem lijst 9 BBB bondgenoot Trots Rhenen.

Energie:

Dit is een theoretische wensdenken discussie, kijk even op de capaciteitkaart van netbeheer Nederland dan zie je dat Rhenen oranje kleurt, dat betekent dat het twijfelachtig is of je een vergunning kan krijgen om meer dan 90 kW terug te leveren.
Als je uitzoomt zie je dat een derde deel van heel Nederland nu al rood kleurt. Rood betekent dat je zonnepanelen op zonnige dagen worden afgeschakeld! Dat gaan ze dus eerst aanpakken, dat kost 3 à 4 jaar daarna komen de oranje gebieden, dus over 6 tot 8 jaar hebben we hier genoeg netcapaciteit om überhaupt iets te kunnen.
Bedenk daarbij dat alle CO2 die Nederland in 2030, dus over 8 jaar, hoopt te besparen gelijk is aan wat China in drie UUR, ja écht UUR uitstoot. Druppel op gloeiende plaat is nog optimistisch.
Dus gaan we nu écht absoluut onder geen enkele voorwaarde burgers ziek maken met infrageluid en de horizon vervuilen met windturbines op land!!
Lange termijn oplossingen zijn intrinsiek veilige gesmolten zout reactoren met thorium als brandstof en grote windparken die middels electrolyse waterstof produceren dat we via het bestaande aardgasnet kunnen transporteren, daarom is het ook zo'n verschrikkelijk slecht idee huizen aardgasvrij te maken.
Absoluut het enige dat we op korte termijn kunnen is besparen, dus vooral isoleren en dan beginnen bij label G en naar boven werken.

Woningbouw:

Het is jammer dat hier drie partijen staan, die het al roerend eens zijn over dit onderwerp, ik had graag één van de vier partijen gehoord die er volstrekt anders over denken. Nu kunnen we wel meteen met de coalitie onderhandelingen beginnen.
Mijn redenatie is simpel: wat vind je erger dakloos zijn of in de file staan? Ik denk dat iedereen voor de file kiest, desnoods kan je omrijden naar je huis áls je dat überhaupt hebt.
Eerst even het probleem, in dit gezelschap kan ik Diederik Samsom wel citeren, meneer Rutte nu doet u het weer! Het kabinet heeft weer 1 miljard extra uit het gemeentefonds gestolen; als wij daar, als gemeentes, 1 miljard bij leggen krijgen wij het terug voor woningbouw en dat terwijl wij al 2 miljard per jaar te kort komen voor  jeugd- en thuiszorg.
Meteen een oproep: In deze zaal zitten een heleboel leden van partijen die verantwoordelijk zijn voor die gekkigheid, kom in opstand vraag je partijleider / volksvertegenwoordiger in de kamer er voor te stemmen om de uitspraak van de arbitrage van de VNG te volgen en de gemeentes de 2 miljard per jaar terug te geven die het rijk ons tekort doet. Maandag a.s. spreek ik Caroline, ik zal het meteen aankaarten.
En een oplossing: de gemeente koopt zelf op een geheime onverwachte locatie een flinke lap grond voor een zacht prijsje, wijzigt het bestemmingsplan, maakt het bouwrijp en verkoopt het voor het 10 voudige aan de woningbouwvereniging en voor het 20 voudige aan particulieren, verdienen wij er wat aan i.p.v. een of andere projectontwikkelaar!!