Trots Rhenen , , rhenen@trotsnl.nl http://rhenen.trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Van DS 70 naar Trots op Rhenen



ELST - Rob van der Zee, lijsttrekker van Trots op Rhenen, belandde via DS ‘70 (een voormalige rechtse afsplitsing van de PvdA), de VVD en de LPF bij Trots op Nederland, de partij van Rita Verdonk. Voor het eerst neemt de lokale partij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ook bij deze lijsttrekker ging de RBC op de koffie.

 

“Als één van de eersten had ik mij aangemeld bij de LPF. Pim Fortuyn kende ik persoonlijk. De opkomst en ondergang maakte ik van dichtbij mee; ik heb zelfs een blauwe maandag in het hoofdbestuur gezeten. Voor mij was het een goede leerschool”, aldus Rob van der Zee. 

Ook omdat de LPF nauw verwant is aan Trots op Nederland. Er zitten bovendien veel Fortuynisten in Rita’s partij. Gooit Trots op Nederland met modder? Van der Zee reageert stellig: “Let wel: wij zijn geen rebellenclub en discrimineren niemand. Wij brengen alleen fris bloed en een frisse wind.” 
De Elstenaar schopte het tot landelijk vicevoorzitter. In het dagelijks leven is hij eigenaar van een ICT-bedrijf.

Landelijk lokaal

“De afdelingen opereren autonoom, zoals Trots op Rhenen en Trots op Nuth. Wij noemen ons een landelijke lokale partij, met zelfs een wetenschappelijk bureau. In zes deelraden en zeventien gemeenten zitten raadsleden van ons. Trots doet in meer gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen dan de PVV en de Partij voor de Dieren gezamenlijk.”
Rhenen Belang (RB) leunt ideologisch gezien tegen Trots op Rhenen aan. “Net als Trots draagt RB duidelijke standpunten uit, maar kunnen zij echter geen vuist maken naar Den Haag. Wij wel.”

Brede doelgroep

De nieuwkomer op het Rhenense politieke erf moet een brede doelgroep aanspreken. “Financieel-economisch staan we links van het midden, op het gebied van veiligheid en openbare orde juist rechts. Veiligheid is één van de kerntaken van de gemeente. Bezuinigingen daarop zijn altijd fout. Gemeenten moeten minder regels voeren, maar strenger handhaven. Laat ook de lokale ondernemer vrij ondernemen. Zadel hem niet op met beperkende regels.”

Lastenverzwaring

Als gevolg van de decentralisatie ligt lastenverzwaring op de loer. “Rhenen komt 3,5 miljoen euro tekort voor invoering van de decentralisaties volgend jaar. Dat zou een ozb-stijging van vijftig procent betekenen. Niet doen, zegt Trots op Rhenen.”

Meer informatie over Trots op Rhenen is te vinden op www.trotsrhenen.nl

bron: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2014/maart/11/van_ds_a_70_naar_trots_op_rhenen